Търсене
Close this search box.

Национална кампания "Зелено четене"

Може би днес не бързаш за никъде. Поел си на спокойна разходка сред красотата на близкия парк или в морската градина. Любуваш се на цъфналите дървета, на зеленината, ширеща се край теб, или на безкрайното синьо, където погледът ти потъва… Лек полъх милва лицето ти и разнася благоуханието на пролетни цветя. Свежестта се сипе като водопад за сетивата ти и сякаш предусещаш, че сред тази идилия те очаква още някой. Или още нещо. Случайно съзираш книга, приближаваш се, разлистваш я и ставаш част от кампанията „Зелено четене“.

Затова и мотото на инициативата е “Книгите сами ни намират”.

Кампанията има за цел да популяризира четенето на обществени места, сред природата и на съвременна българска литература. Инициативата е дарителска, в нея български издателства и любими български автори лично даряват свои книги. Всяко издание на кампанията се разгръща с богата палитра от жанрове на художествената литература и с поезия.

След откриване на книгодарите новите им притежатели публикуват в социалните мрежи снимка на книгата, като отбелязват #книгодар. Нашият апел гласи: прочети своя книгодар и след това го подари, за да може пътят на добротворчеството да продължи.

За всеки град съдействат доброволци, които помагат на книгодарите да стигнат до новите си читатели. 

Всеки, който желае да стане посланик на инициативата, може да остави своя книга на пейка в близкия парк, да я снима и да сподели в социалните мрежи, като отбележи Фейсбук страницата на кампанията.

За връзка с нас