Търсене
Close this search box.

Книгите сами ни намират – в.”Аз-Буки”, издание на МОН

„Книгите сами ни намират“ е мотото на национална кампания „Зелено четене“. Третото издание на инициативата стартира в празничния уикенд с турове в Пловдив и Добрич.
„Кампанията има за цел да насърчи четенето на обществени места, както и на съвременна българска литература“, споделя пред „Аз-буки“ нейният организатор младата писателка Надежда Динева. Дарени безвъзмездно от български автори и издателства книги намират своите нови читатели на интересни зелени локации и знакови за включените в инициативата градове. Тази година туровете са 8, а датите за тях вече са обявени на фейсбук страницата на кампанията. Тя продължава във Велико Търново на 13 май, а на следващия ден – в Ловеч. До края на месеца следват турове в Бургас (20 май), Смолян (21 май), Видин (27 май), а кампанията ще бъде закрита в София на 28 май.

Книгите, част от инициатива „Зелено четене“, се наричат книгодари. Думата съдържа и апел към читателите – след като прочетат своя книгодар, да го предадат нататък. Тази година в кампанията са включени известни заглавия на български автори, сред които „Жажда“ на Захари Карабашлиев, „Мамник“ и „Вълчи разкази“ на Васил Попов, „Мазето“ и „Плюшеното приключение“ на Благой Иванов, „Всички ние сме мечти“ на Симона Стоева. Всяка творба, част от инициативата, се отличава със специален стикер. По традиция във всяко четиво е поставен и книгоразделител, който съдържа информация за кампанията и стъпките, които трябва да следва всеки избраник на книгите. А именно: да снима творбата и да я публикува във фейсбук страницата или да я качи на стори в „Инстаграм“, добавяйки #книгодар.

За да се появят книгите на зелените локации и знакови места, във всеки град на помощ се отзовават доброволци. „Изключително благодарна съм на всички доброволци, които откликнаха с голям ентусиазъм и готовност не само да помогнат на книгите да открият новите си читатели, но и да превръщат туровете в книжен празник във всеки град“, споделя с вълнение инициаторът на „Зелено четене“ Надежда Динева. Като доброволци в третото издание на кампанията се включват литературният клуб „Книжни пътешественици“, Регионалната библиотека „Дора Габе“ – Добрич, ученици от няколко гимназии, сред които НЕГ „Гьоте“ – Бургас, ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ – Ловеч, и СУ „Емилиян Станев“ – Велико Търново. „Похвално е, че младежи изявяват желание да се включат в инициативата, и че се интересуват от култура. Благодаря и на директорите и преподавателите от всички училища, че приеха поканата техни възпитаници да участват в тазгодишното издание на кампанията“, казва младата писателка.

Като доброволци в кампанията ще се включат 5 – 6 ученици от Езиковата гимназия в Ловеч. Те са от различни класове, но любовта им към книгите и четенето ги обединява. „Аз много обичам да чета и книгите за мен са нещо изключително ценно. За съжаление, в България има хора, които не четат много, а това е важно. Смятам, че начинът, по който кампанията популяризира книгите и четенето им, ще помогне това да се промени. Когато хората знаят с какво са свързани книгите, които намират, те ще осъзнаят, че четенето е важно и интересът им към него ще се запали“, казва Илиян Василев, доброволец в кампанията в Ловеч и ученик в XI клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“.

Споделяне:

Facebook
Twitter
LinkedIn