Търсене
Close this search box.

Кампанията “Зелено четене” среща читателите с книгите на открито и случайно

Националната кампания “Зелено четене” има за цел да популяризира четенето на обществени места и да ни срещне с книги на съвременни български автори в различни жанрове на художественото слово. В продължение на месец – от 27 май до 26 юни – инициаторите радват хората със своите “книгодари” в парковете и градините на осем града в България. Повече за кампанията ще научите в следващите редове!

“Книгите сами ни намират”. Това е мотото на националната кампания “Зелено четене”, с която посрещаме тазгодишното литературно лято. В рамките на месец нейните инициатори и доброволци ще оставят книги на български автори в паркове и градини в цялата страна. Така, в поредица от обиколки в София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Велико Търново, Русе и Благоевград, книгите ще откриват и изненадват своите нови читатели.

Идеята за кампанията “Зелено четене” се ражда едва през миналия месец, а неин автор е младата писателка Надежда Динева. Първоначалното ѝ намерение е да дари собствения си роман – “Орденът на скорпионите”, който да се появява свободно в паркове и градини. След споделянето на идеята със съмишленици и други творци планът се разраства и кампанията “Зелено четене” бързо се превръща в национална.

“Основните цели на кампанията са да популяризира четенето на обществени места и на съвременна българска литература. В същото време да изненадва и да вдъхновява, тъй като книгите се появяват във всеки град изненадващо. Идеята е самата книга да намери теб, а не ти да я търсиш”, споделя Надежда Динева пред Uspelite.bg.

Всяка оставена книга съдържа книгоразделител с информация за кампанията. Инициаторите насърчават хората, открили своите книгодари, да споделят снимка с тях в социалните мрежи като добавят хаштаг #книгодар. А всеки, който иска да стане посланик на “Зелено четене”, може да допринесе като остави собствена книга на същите локации и така продължи кампанията. Защо обаче е важно именно по такъв начин да се насърчава четенето на книги у нас?

Четенето на обществени места може да послужи като пример както за подрастващите, така и за всички хора. Вместо да стоим постоянно по телефоните си, можем да даваме пример с такива хубави неща – заровили нос в хубава и приятна книга навън. Особено когато времето позволява.

Целия материал може да прочетете в Успелите.бг.

Споделяне:

Facebook
Twitter
LinkedIn