Търсене
Close this search box.

Дейно участие на ученици в Национална кампания “Зелено четене”

Нямам наблюдения младите хора да четат по-малко, напротив, доста ученици ще вземат участие в тазгодишното издание на кампанията „Зелено четене“,  каза организаторът Надежда Динева.

В интервю за БТА Динева отбеляза с радост, че интересът към кампанията се увеличава с всяка изминала година. Получаваме постоянно запитвания и обратна връзка от хората, каза тя. „Зелено четене“ се осъществява от 2021 г. Всички книги в кампанията са дарени от български авторите или издателствата. Идеята е всяка от тях сама да намери своите читатели, посочи Динева и допълни, че те се намират на най-емблематичните места в участващите градове, както и на различни зелени локации – паркове и градини.

Различното тази година е, че предварително обявихме датите за всички градове. Не сме го правили досега, защото идеята е книгите да се появяват изненадващо, не хората да ги търсят, а те сами да намират новите си читатели, обясни Динева.

За най-активни градове, включили се в кампанията, Динева посочи Ловеч и Плевен. Стараем се всяка година да има промени в градовете, защото много хора очакват „Зелено четене“ да се проведе и в техния град. Всяка година нанасяме промени, което пък означава, че други градове отпадат, заради това чувствата са смесени, има известна доза съжаление, каза тя.

Освен организатор на кампанията, Надежда Динева е и автор на романа „Орденът на скорпионите“, който също ще бъде в списъка с книги в кампанията. Писателката сподели, че е в процес на работа по втората си книга, която ще бъде с името „Загадка на име Джоан“. Историята в нея е много по-различна. Жанрът, който тя посочи, е „екшън-трилър“, разказът е от първо лице, от името на главната героиня. С вълнение Динева сподели, че Джоан (името на героинята) е събирателен образ от три много вдъхновяващи жени в живота й.

На въпрос „Какво място имат аудиокнигите в живота ни?“ писателката отговори, че това е една доста добра практика, която често с приятели обсъждат. По време на разходката навън може да се насладиш на аудиокнига, както и по време на пътуване, така и по време на тренировки. Разнообразието обогатява, заключи тя. Динева сподели, че също използва аудиокниги, но по принцип е любител на традиционните книги.

Една от любимите ми книги от чуждестранен автор е „Изворът“ на Айн Ранд, тази книга ме намери в точния момент, когато имах нужда от нея, каза Динева и допълни, че точно това е идеята на „Зелено четене“. Тя не се ограничава в избора си за жанр на четивото, но харесва повече трилъри. В момента чета книгата „Лисицата“ на Галин Никифоров, изключително съм впечатлена, това е първата ми среща с този автор, каза организаторката.

Споделяне:

Facebook
Twitter
LinkedIn